gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Intolerancija na laktozu

PDF Štampa El. pošta

Nepodnošenje laktoze

Laktoza, mlečni šećer, osnovni je ugljeni hidrat mleka većine sisara. Nepodnošenje laktoze se vrlo često javlja kod beba kao posledica nedostatka enzima koji je neophodan u procesu varenja. Poremećaj može biti urođeni, razvojni i stečeni.

Urođeni i razvojni oblici nepodnošenja laktoze ispoljavaju se neposredno po rođenju, tj. posle prvog obroka mleka, dok se stečeni javljaju kasnije. Urođena intolerancija je jako retka i traje doživotno a razvojna je prolazna i češće se sreće kod prematurusa.

Najčešći oblici poremećaja varenja laktoze su stečeni , i oni mogu biti trajni i prolazni. Trajni se javljalu u kasnijem životnom dobu, a tranzitorni u odojačkom periodu i obično su izazvani infektivnim (virusnim) oboljenima tankog creva.Simptomatologija je vrlo karakteristična time što počinje po uzimanju obroka mleka, a dominiraju proliv, nadutost, bolovi u trbuhu, grčevi i gasovi. Terapija intoleranije laktoze je ishrana odojčeta specijalnom formulom mleka bez laktoze.

Detetu starijem od godinu dana može se dati jogurt ili neki drugi fermentisani mlečni proizvod (kiselo mleko).

Aptamil LFAptamil LF Specijalna mlečna formula za ishranu odojčadi i male dece sa intolerancijom laktoze i akutnim dijarealnim poremećajem. Kao nutritivno kompletna mlečna formula preporučuje se odojčadi do uzrasta od 6 meseca, a nakon toga kao deo u tretmanu dijareje. Ova nova formula obogaćena je dugolančnim masnim kiselinama (LCP) i nukleotidima.

Ključni principi u tretmanu akutne dijareje odojčadi. Oralna rehidracija solucijom (ORS) se uvodi za rehidrataciju u prva 3 do 4 sata.

Sa uvođenjem normalne ishrane započinje se čim je dehidratacija korigovana:

  1. Ukoliko je odojče na prirodnoj ishrani, nastaviti dojenje
  2. Ukoliko se beba hrani mlečnom formulom nastaviti sa istom. Nije neophodno uvesti formulu bez laktoze
  3. Ukoliko je odojče u fazi prelaska sa majčinog mleka na mlečne formule, preporučuje se dijeta bez restrikcije kao što je npr kombinacija mleka i cerealija

Dodatni ORS uvoditi ako postoje gubici dijarejom. Ukoliko dolazi do pogoršanja dijareje ponovnim uvođenjem mleka razmotriti uvođenje formule bez laktoze.