gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Zatvor

PDF Štampa El. pošta

Opstipacija kod beba

To je prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje posle nekoliko dana.

Odojčad se naprežu i stenju i mogu se prazniti na 2-3 dana, ali ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije zatvor, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kad postane tvrda i bolna, govorimo o zatvoru. Natezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može biti znak opstipacije. Takođe treba imati u vidu da se mnoga odojčad na majčinom mleku prazne jednom nedeljno pa i ređe, jer se majčino mleko kompletno svari.

Znaci da beba ima zatvor su:

  • novorođenče nema stolicu svakog dana i teško je se oslobađa
  • suva tvrda stolica, pražnjenje praćeno bolom ( tvrda, zrnasta kao šljunak)
  • beba savija noge prema trbuhu stenjući i grimasirajući
  • stolica je po površini išarana žilicama krvi

Da bi se problem rešio bebama treba treba ponuditi više tečnosti, a ako su na adaptiranoj formuli, mleko sa dodatkom prebiotičkih vlakana i specijalnom mešavinom biljnih masti koje sprečavaju saponifikaciju stolice,što najčešće izaziva zatvor.

Starijoj odojčati uvesti više vlakana u okviru nemlečne ishrane (žitarice) a kad dođe vreme za uvođenje povrća, izabrati ono sa dosta ostataka (grašak, brokoli, pasulj, tikvica, paradajz). Vrlo je koristan i sok bogat sorbitolom, nerastvorljivim šećerom, koji privlači vodu i tako čini masu stolice većom (od šljive ili kompot od suvih šljiva, kajsija, bresaka).