gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Zatvor

PDF Štampa El. pošta

Opstipacija kod beba

To je prolazak tvrde i suve stolice ili bolno pražnjenje posle nekoliko dana.

Odojčad se naprežu i stenju i mogu se prazniti na 2-3 dana, ali ako je stolica meka i prolazi bez problema, to nije zatvor, već se stolica pojavljuje neredovno. Tek kad postane tvrda i bolna, govorimo o zatvoru. Natezanje je normalna pojava, ali plač pri napinjanju može biti znak opstipacije. Takođe treba imati u vidu da se mnoga odojčad na majčinom mleku prazne jednom nedeljno pa i ređe, jer se majčino mleko kompletno svari.

Znaci da beba ima zatvor su:

  • novorođenče nema stolicu svakog dana i teško je se oslobađa
  • suva tvrda stolica, pražnjenje praćeno bolom ( tvrda, zrnasta kao šljunak)
  • beba savija noge prema trbuhu stenjući i grimasirajući
  • stolica je po površini išarana žilicama krvi

Da bi se problem rešio bebama treba treba ponuditi više tečnosti, a ako su na adaptiranoj formuli, mleko sa dodatkom prebiotičkih vlakana i specijalnom mešavinom biljnih masti koje sprečavaju saponifikaciju stolice,što najčešće izaziva zatvor.

Starijoj odojčati uvesti više vlakana u okviru nemlečne ishrane (žitarice) a kad dođe vreme za uvođenje povrća, izabrati ono sa dosta ostataka (grašak, brokoli, pasulj, tikvica, paradajz). Vrlo je koristan i sok bogat sorbitolom, nerastvorljivim šećerom, koji privlači vodu i tako čini masu stolice većom (od šljive ili kompot od suvih šljiva, kajsija, bresaka).

Aptamil Comfort 1Aptamil Comfort 1 je visoko adaptirana formula, bez kazeina, namenjena za ishranu novorođenčadi i odojčadi do navršenih 6.Jedinstvena formula za olakšavanje digestivnih simptoma koji se javljaju u prvih nekoliko meseci života usled nezrelosti digestivnog sistema, slabije toletancije proteina kravljeg mleka i blagog oblika nepotpunog varenja laktoze.

Hidrolizovani proteini surutke se lako vare i efikasni su u ublažavanju kolika. Niski nivoi laktoze takođe olakšavaju varenje i tako smanjuju nelagodnost u trbuhu, nadutost i grčeve.

Hidrolizovani proteini daju bržu pasažu i mekše stolice. Jedinstvena mešavina masti sa ß-palmitatom koja je veoma slična majčinom mleku, poboljšava apsorpciju i umanjuje kalcijumove soli masnih kiselina (CSFA) koje izazivaju zatvor.

IMMUNOFORTIS je jedinstvena mešavina prebiotika koja pospešuje rast korisnih bakterija u crevu.

Gušća formulacija olakšava hranjenje, smanjuje gutanje vazduha pri hranjenju i smanjuje regurgitaciju koja manje ili više izražena, postoji kod 45% beba. Aptamil Comfort 1 obezbeđuje kompletne nutritivne potrebe deteta u prvom polugođu života.


Aptamil Comfort 2

Comformil 2

Aptamil Comfort 2 je visoko adaptirana mlečna formula prilagođena nutritivnim potrebama starijeg odojčeta. Daje se posle Aptamil Comfort 1 ili neke druge adaptirane mlečne formule kao nastavak ishrane odojčetu sa probavnim smetnjama.

Infantilne kolike su retke posle navršena 4 meseca, dok je problem opstipacije relativno čest. Uvođenjem Aptamil Comfort 2 menja se konzistencija, frekvenca i boja stolica odojčeta.

One, gotovo u potpunosti, dobijaju karakteristike stolice odojčadi koja se hrane majčinim mlekom. Ova promena je najuočljivija kod odojčadi kod koje je ishrana drugom formulom zamenjena Aptamil Comfortom.