gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bol u trbuhu (grčevi)

PDF Štampa El. pošta

Formula sa manje laktoze

Infantilne kolike ili stomačni grčevi kod beba ispoljavaju se nekontrolisanim produženim plačem kod bebe koja je inače zdrava i dobro uhranjena.

Sve bebe plaču, ali one koje plaču duže od 3 sata, više od 5 dana nedeljno imaju infantilne kolike. Svaka peta beba ima grčeve i oni se podjednako javljaju kod dečaka i devojčica, i to po statistici česće kod prvorodjene dece.

Obično počinju kad beba napuni 2 - 3 nedelje a smanjuju se ili potpuno prestaju do kraja 4. meseca. Zabrinutost roditelja može pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres, postaju i same naspokojne i sve se završava napadom plača.

Glavni simptom je konstantan plač bez vidljivog razloga u dužem periodu i on se obično pogoršava uveče. Zvuk plača je drugačiji i mnogo prodorniji od normalnog. Bebe sa kolikama deluju kao da imaju jak bol koji potiče iz trbuha. One podižu glavu, savijaju kolena prema trbuhu, zacrvene se u licu, grimasiraju i ispuste gasove. Kolike se pogoršavaju posle hranjenja. Nekada se javljaju u toku hranjenja i bebe prekidaju obrok.

Bez obzira kako dramatično izgledalo, kolike nisu ozbiljno stanje. Bebe napreduju, dobijaju u težini i razvijaju se kao ostala zdrava deca.

Infantilne kolike se mogu javiti i kod dojenih i kod beba hranjenih adaptiranom formulom. Tačan razlog pojave kolika je nedovoljno poznat, ali se često vezuje za nepotpuno varenje laktoze koje je uslovljeno deficitom enzima (Laktaze) koji pomaže varenje u gornjim partijama tankog creva. Nepotpuno svarena laktoza fermentiše putujući kroz creva, stvarajući gasove koji rastežu lumen creva, nadimaju i izazvaju kolike. Evidentno je da oslobađanjem gasova, grčevi prestaju.

Deca kod koji se javljaju manji crevni problemi zahtevaju dodatnu negu dok njihov sistem za varenje ne počne da radi punim kapacitetom.