gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Imunoformule sa prebioticima u prvom planu

PDF Štampa El. pošta

U Barseloni je od 9. do 12. maja održan godišnji skup Evropskog udruženja za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i nutricionizam na kom je ova naučna asocijacija predstavila najnovija dostignuća i tendencije iz ovih grana medicine.

U centru pažnje su, kao najnovije veliko naučno dostignuće u oblasti dečjih mlečnih formula, bile prebiotske formule vodećeg svetskog koncerna za proizvodnju dečje hrane, “Nutricia”.

Uporedna istraživanja vođena u različitim zemljama tokom poslednje dve decenije pokazala su da bebi formule obogaćene kompleksom imunofortis, odnosno “Nutricia” prebioticima, obezbeđuju jačanje bebinog imuno sistema na način najsličniji majčinom mleku, o čemu je „Nutricija“ pisala u prethodnom broju.

Formula prebiotskih oligosaharida u odnosu devet delova galaktooligosaharida (GOS) prema jednom delu fruktooligosaharida (FOS), kakva je u “Nutricia” imunofortis kompleksu, pokazala se najuspešnijom u podsticanju razvoja korisnih bifidobakterija u crevnom traktu. A crevna flora kojom dominiraju bifidobakterije, inače tipična za dojene bebe, direktno aktivira imuni sistem i suzbija patogene bakterije podižući prirodni imunitet. Praćenjem beba sa porodičnom istorijom alergija, takođe je utvrđeno da bebe hranjene formulom sa imunofortisom imaju značajno manji stepen oboljevanja od atopijskog dermatitisa, odnosno ekcema. Komitet nutricionista Ministarstva zdravlja Evropske unije nedavno je doneo odluku da odnos oligosaharida GOS i FOS u odnosu devet prema jedan bude jedina odobrena formulacija za dečju mlečnu hranu sa prebioticima u Evropskoj uniji.

Formula sa pet kontinenata

“Nutricia” je svoje formule sa ovakvim prebiotičkim odnosom predstavila i na svom štandu na kongresu ESPHGAN-a u Barseloni, gde su bili zastupljeni proizvođači dečje hrane ovog koncerna iz raznih zemalja: Milupa, Cow&Gate, Mellin i Dumex. U ime ovih kuća, a za dobrobit beba, istraživanja radi tim od više od dve stotine naučnika u “Numico Research” centrima u svetu: metabolizam i alergije proučavaju se u naučnom istraživačkom centru u Britaniji, dečja nutricija u Nemačkoj, biomedicinska istraživanja i tehnologija hrane u Holandiji, a bioaktivni sastojci dečje hrane u Australiji. Da se cela naučna priča zaokruži od molekularne biologije, preko tehnologije proizvodnje do kliničkih ispitivanja, pomaže još preko 250 partnera među univerzitetskim centrima, klinikama i u industriji.

Infantrini, da deca brže rastu

Svoju brigu o najnežnijima “Nutricia” je pokazala predstavljajući na ovom kongresu mlečnu formulu za brži rast beba rođenih pre termina, ili u terminu ali sa malom telesnom težinom, Infantrini. Ova visokoenergetska formula deset odsto energije obezbeđuje iz proteina i zadovoljava kompletne nutritivne potrebe bebe.

A za nutritivnu podršku deci koja boluju ili su u fazi oporavka “Nutricia” je proizvela ukusan Fortini napitak u nekoliko ukusa raznog voća, čokolade ili vanile, sa optimalnom količinom energije, proteinima za zdrav rast, vlaknima kojih u redovnoj ishrani obično nema dovoljno i kompletnim mikronutritijentima potrebnim za zdravu ishranu i oporavak.

Naučnici za brigu o dečjem zdravlju

Evropsko udruženje za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i nutricionizam (ESPHGAN - European Society of Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition), je međunarodno naučno telo osnovano 1968. godine koje okuplja oko 500 lekara i naučnika, sa ciljem da promoviše naučna saznanja iz oblasti pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i nutricionizma. Predstavnici beogradskog preduzeća „Kibid“, uvoznika dečje hrane Nutricia i Milupa, bili su deo velikog tima “Nutricia” na kongresu i preneli nam svoje utiske sa njega.

Nutricija Impresum

Izdavač

KIBID d.o.o Beograd

Adresa redakcije

KIBID - Nutricija
Prvomajska 8m
11080 Zemun

Telefon

011/2100-464

E-mail

Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli

Direktor

Dr Olivera Jovanov

Glavni i odgovorni urednik

Ljiljana Grujić

Grafički urednik / Dizajn

Goran Lončar / Charlie GC

Fotograf

Vladan Obradović

Stručni savetnik

Prof. dr Nedeljko Radlović

Redakcija

Dr Radmila Bućan
Dr Ljiljana Popović
Dr Dušanka Marković

Stručni saradnici

Dr Jasminka Komnenović
Dr Sead Malićević
Dr Dragan Krasić
Dr Sonja Bašić
Dr Biljana Vuletić
Milka Živković

Štampa

MODRIANI, Šimanovci

Naslovna strana Leo Sebastian Maksimović
Foto Vladan Obradović

ISSN 1452-6549
COBISS.SR-ID 133832972