gototopgototop
 1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Kad beba ima grčeve

PDF Štampa El. pošta

Piše Prim. dr Jasminka Komnenović, pedijatar nutricionista

Svaka peta beba pati od grčeva koji počinju sa dve-tri nedelje starosti i prestaju do kraja četvrtog meseca. Pravi lek ne postoji, ali neki saveti mogu pomoći da se grčevi ublaže.

Sve bebe plaču, ali one koje plaču duže od tri sata, više od pet dana nedeljno imaju infantilne kolike, odnosno stomačne grčeve. Infantilne kolike ispoljavaju se nekontrolisanim produženim plačem kod bebe koja je inače zdrava i dobro uhranjena. Svaka peta beba ima grčeve i oni se podjednako javljaju kod dečaka i devojčica, kod beba koje doje i koje se hrane bočicom. Nešto su češći kod prvorođene i ranije rođene dece.

Obično počinju kad beba napuni dve do tri nedelje a smanjuju se ili potpuno prestaju do kraja četvrtog meseca.

Ne zna se uzrok grčeva

Pravi uzrok kolika nije do kraja razjašnjen. Moguće je da nastaje zbog nezrelosti digestivnog trakta, a nakupljeni vazduh izaziva bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazreva, beba postaje tolerantnija. Drugi moguć uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema pa su preosetljive i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja. Pri kraju dana one su još uznemirenije što rezultira dugim periodom plača. Zabrinutost roditelja može pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava napadom plača.

Glavni simptom je plač

Glavni simptom je konstantan plač bez vidljivog razloga u dužem periodu, prodorniji od normalnog, a naročito izražen uveče. Bebe sa kolikama podižu glavu, savijaju kolena prema trbuhu, zacrvene se u licu, prave grimase i ispuštaju gasove. Kolike se pogoršavaju posle hranjenja. Nekada se javljaju u toku hranjenja pa bebe prekidaju obrok. Grčevi uzrokuju i probleme sa uspavljivanjem i dužinom spavanja.

Između tih epizoda, bebe su dobro, dobro jedu, dobro napreduju i ne pokazuju nijedan znak bolesti.

Lečenje strpljenjem

Bez obzira kako dramatično izgledalo, kolike nisu ozbiljno stanje. Glavni problem je stres i zabrinutost koji se stvaraju u kući. Roditelji teško izlaze na kraj sa neprekidnim plačem i važno je pružiti im podršku.

Kolike ne zahtevaju medicinski tretman. Pedijatrijski pregled treba da eliminiše druge medicinske probleme i potvdi bebino zdravlje.

Ne postoji izdvojen ili dokazan lek za kolike, ali neka pomoćna sredstva mogu biti od koristi i osloboditi gasove.

 • Majke koje doje treba da izbegavaju da jedu hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je pre svega hrana koja nadima, kao kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol.
 • Decu na prirodnoj ishrani treba dojiti što duže, jer odbijanje može pogoršati kolike.
 • Ako postoji porodična preosetljivost na mlečni šećer (laktozu), majka bi mogla da obično kravlje mleko isključi iz ishrane. Ponekad bebe nisu u stanju da vare laktozu, ali se to boboljšava kad postanu starije.
 • Bebe koje se hrane bočicom treba hraniti u budnom stanju, sa lako podignutom glavicom. Posle hranjenja treba da podrignu i izbace višak vazduha.

Mlečne formule protiv grčeva

Korisni efekti u regulaciji infantilnih kolika postignuti su adaptiranim formulama koje sadrže hidrolizovane proteine surutke i redukovanu laktozu, jer se lakše vare.

Pomozite svojoj bebi

Postoje položaji i postupci koji umirujuće deluju na bebu sa grčevima.

Evo nekoliko postupaka za pomoć vašem detetu prilikom kolika:

 • držite bebu uspravno ili na trbuhu
 • nosite je u „kengur“ nosiljci
 • provozajte bebu u kolima, jer vibracije i kretanje mogu da je umire
 • pustite tihu muziku u zamračenoj sobi i sedite sa bebom u stolici koja se ljulja
 • duže kupajte bebu jer joj topla voda može prijati
 • lagano masirajte stomačić

Uvek je dobro uzeti bebu u naručje i utešiti je, čime postižemo veoma važan efekat - jer na ovaj način pokazujemo bebi da je volimo i da smo tu zbog nje.