gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Sa mleka na kašicu

PDF Štampa El. pošta

Piše Prim. dr med. Jasminka Komnenović, pedijatar nutricionista

Uvođenje dopunske čvrste hrane je postepen proces, a vreme uvođenja individualno za svako dete i zavisi od njegovog razvoja. Ipak, većina odojčadi je spremna za uvođenje nove hrane između navršenih četiri do šest meseci

Do navršenog četvrtog meseca nutritivne potrebe odojčadi svedene su na jednostavnu hranu: majčino mleko, ili odgovarajuću mlečnu formulu i vodu. Nakon toga, zahtevi za kalorijama, vitaminima i mikroelementima (gvožđe, cink i dr) povećavaju se, pa beba i sama pokazuje znake spremnosti da uzme čvrstu hranu: žvaće i guta kada gleda druge kako jedu, stavlja stvari rukama direktno u usta, gladna je i posle podoja ili flašice mlečne formule, naginje se napred kad je gladna, a zabacuje unazad kad je sita.

Ne žurite sa čvrstom hranom

Pre navršenih četiri do šest meseci, bebin digestivni sistem je nezreo, nema dovoljnu količinu pljuvčke za varenje hrane niti digestivnih enzima, poput amilaze, potrebne za varenje ugljenih hidrata. Mišići za žvakanje nisu dovoljno razvijeni, niti je jezik u stanju da prenosi hranu iz prednjeg u zadnji deo usta. Zato beba jezik, kada joj ga kašičicom dodirnete, izbacuje napolje ili u stranu. Prerano uvođenje nemlečne hrane može da izazove alergijske reakcije: naduvenost i gasove, crvenilo oko usta i čmara, povraćanje i proliv, ospe po koži, sekreciju iz nosa i očiju, pa i mrzovolju.

Sprečite anemiju dodatkom gvožđa

Prekasno uvođenje čvrste hrane, posle navršenih šest meseci, može da izazove anemiju, zastoj u rastu, ili odbijanje čvrste hrane. Sa navršenih četiri do šest meseci, beba je spremna za prvi ukus čvrste hrane i dodatak gvožđa u ishrani. Rezerve gvožđa donete rođenjem su se istrošile, a onog iz majčinog mleka, i pored dobre resorpcije, nema dovoljno. Anemija usled nedostatka gvožđa izaziva smanjenje mentalnih funkcija, niži nivo inteligencije, a povezana je i sa zastojem u rastu, većom podložnosti infekcijama i smanjenju fizičkih sposobnosti. Deci do godinu dana potrebno je 10 mg gvožđa dnevno, a najbolji način da ga unesu je da uz dojenje ili mlečnu formulu dobiju i žitarice obogaćene gvožđem.

Korak po korak do novog ukusa

Uvođenje čvrste hrane treba da se započne malim količinama zbog mogućih reakcija. Kašice uvek treba da se daju kašičicom, nikad bočicom, jer se tako smanjuje rizik od karijesa i sprečava unošenje prevelike količine odjednom. Uobičajeno je da se obrok žitarica daje predveče, pre večere, ali neke bebe ga radije uzimaju ujutru, kad je apetit najveći. Tri nedelje po uvođenju žitarica bebi može da se daje i pire od povrća. Dojenje ili mlečna formula sa dodatkom gvožđa nastavljaju se i posle uvođenja nemlečne hrane i ostaju bebina primarna hrana do kraja prve godine, a poželjno i duže.

Izaberite prave žitarice

Žitarice nude dobru ravnotežu ugljenih hidrata, proteina i masti, a kada su obogaćene gvožđem, odličan su izbor za odojčad u uzrastu uvođenja nemlečne hrane. Najčešće se počinje pirinčanim i kukuruznim žitaricama, jer su lako svarljive i retko izazivaju alergije, pošto ne sadrže gluten. Dve su osnovne vrste ovih žitarica: one koje sadrže adaptirano mleko i spremaju se sa vodom, i one koje ne sadrže mleko pa su idealne za odojčad na prirodnoj ishrani ili odojčad koja ne tolerišu mlečni šećer ili proteine iz mleka. Posle šest meseci beba može da dobije kombinovane žitarice koje sadrže pšenicu, proso, ječam i raž, u nekoliko različitih ukusa, uglavnom sa dodatkom voća.