gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Gastroenterolog

Kad dete ne podnosi laktozu

Nepodnošenje laktoze najčešći je poremećaj izazvan hranom, a prema prirodi nastanka, može biti urođeni, razvojni i stečeni. Osnovu lečenja čini eliminaciona dijeta prilagođena prirodi i težini poremećaja, kao i uzrastu deteta.

Nepodnošenje proteina kravljeg mleka

Netolerancija proteina u mleku je, gotovo redovno, prolaznog karaktera i pogadja posebno odojčad u prvom polugođu života i na veštačkoj ishrani. Može biti uzrokovana raznim faktorima ali i ishranom običnim kravljim, odnosno neadaptiranim, mlekom.

Celijačna bolest

Nepodnošenje glutena i srodnih belančevina iz žitarica je doživotna bolest, a među simptomima dominiraju smetnje kod organa za varenje. Kod velikog broja bolesnika ovaj poremećaj može da prođe neprimećeno. Dijeta je u osnovi terapije.

Prevencija sideropenijske anemije

Deficit gvožđa najčešći je nutritivni poremećaj kod dece, a leči se dodacima gvožđa i pravilnom ishranom

Refluks (GER)

Gastroezofagealni refluks (GER) je jedan od najčešćih uzročnika bljuckanja beba. Ako se stanje patološkog GER-a produži i posle druge godine života, ovo stanje se leči lekovima.

Prebiotici u mlečnim formulama

Kako omogućiti bebama koje ne doje da kroz mlečnu formulu ostvare imunitet sličan onom koji im daje majčino mleko? Nauka je konačno pronašla odgovor, dodavanjem prebiotika u mlečne formule.

Dijeta bez glutena

Osnov terapije celijačne bolesti je striktna dijeta bez glutena koja podrazumeva izostavljanje iz jelovnika proizvoda od pšenice, raži, ječma i ovsa. Dozvoljen je unos kukuruza, heljde, prosa, pirinča i krompira.

Hrana za oporavak i snagu

Odgovarajuća nutritivna potpora pri lečenju onkoloških bolesnika vrata i glave može da obnovi imunološku funkciju do normalne, ali i da smanji postoperativni mortalitet.