gototopgototop
 1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Izbegnite krpelje i ose

PDF Štampa El. pošta

Piše Dr Dušanka Marković, Specijalista imunologije

Krpelji, ose, pčele pa i komarci mogu lep izlet pretvoriti u neprijatan događaj. Naučite kako da dete i sebe zaštitite od insekata.

Proleće i leto pozivaju u prirodu, posebno majke sa decom koja uživaju u trčkaranju po travi. Ma koliko prijatni, ovakvi izleti nose opasnost od insekata koji vrebaju iz vazduha i trave, poput osa, pčela, komaraca, krpelja. Naučite da decu zaštitite ili mu pružite osnovnu pomoć kod eventualnog uboda insekata.

Ujedi insekata mogu da izazovu različite alergijske reakcije

Alergijska reakcija predstavlja neuobičajen i neprimeren odgovor imunog sistema na različite faktore okoline koje zovemo alergenima. Najčešći alergeni su polen, grinje, kućna prašina, životinjska dlaka, alergeni hrane, lekovi ili otrovi insekata. Uglavnom se pod alergijom podrazumevaju reakcije koje su posredovane posebnom vrstom antitela - IgE antitela. Atopičari su osobe sa sklonošću ka alergijskim reakcijama. Ulogu u atopiji ima nasleđe, što znači da deca čiji su roditelji atopičari imaju veći rizik od alergijskih reakcija, pa na njih treba obratiti posebnu pažnju.

Alergijske reakcije na otrov iz žaoke

Alergijske reakcije izazvane ubodima insekata spadaju u najteže alergijske manifestacije koje se javljaju kao posledica preosetljivosti na otrove unesene u telo posredstvom žaoke. Ove reakcije mogu biti lokalne i sistemske. Za naše podneblje interesantne su reakcije na ubod pčela, osa i stršljena.

Pčela prilikom uboda ostavlja žaoku u koži, te se otrov postepeno oslobađa. Zato je neophodno što pre otkloniti žaoku. Osa i stršljen ne ostavljaju žaoku, pa mogu više puta da ubodu, a njihovi otrovi sadrže hemijski aktivne tvari, pa su i reakcije teže.

Obično na mestu uboda nastaje lokalna reakcija: crvenilo, bol i oteklina. Kod osetljivih osoba može doći i do težih sistemskih reakcija kao što su: generalizovana ospa tipa urtikarije-koprivnjače, povraćanje, proliv, otežano disanje, kolaps i gubitak svesti.

Nemojte postati plen insekata

Najbolja zaštita je prevencija, koja podrazumeva različite postupke.

Decu oblačite u svetle tonove i izbegavajte jake mirise sapuna, deterdženta i omekšivača. Dete ne treba da hoda bosonogo, a budite naročito oprezni ako dete pije sokić iz flašice, jer slatko privlači insekte.

Šta učiniti kod uboda insekta?

Ako se ipak desi da dete ili vas ujede insekt, treba da se držite redosleda poteza:

 • uklonite žaoku pincetom ili tupom stranom noža
 • isperite mesto uboda vodom, stavite hladne obloge ili led
 • kod izraženije lokalne reakcije dajte detetu da popije antihistaminik (Flonidan, Claritin, Pressing)
 • kod bola i temperature dajte preparat paracetamola
 • kod uboda u predelu usta i sistemskih reakcija dete što pre transportujte do prve zdravstvene ustanove zbog primene adekvatne terapije (Adrenalin, Urbason)

Različiti insekti, različite reakcije

Ubod komarca obično dovodi do blagih lokalnih reakcija te je sasvim dovoljno primeniti hladne obloge, a po potrebi i sirup ili tablete antihistaminika. I ovde je bitna prevencija, korištenje zaštitnih mreža, raznih komercijalnih preparata u vidu stikova, krema, električnih aparata.

Ujed krpelja koji vreba iz trave je ozbiljniji. Krpelji mogu biti prenosnici bakterije Borelia burgdorferi koja izaziva Lajmsku bolest. U prevenciji je najbitnije da izbegavate neuređene travnate površine, oblačite dete u garderobu svetlih tonova sa dugačkim rukavima i nogavicama, a posle izleta ga detaljno pregledati. Posebno obratite pažnju na kosu jer krpelja ima i u drveću. Ukoliko nađete krpelja u koži deteta najbolje je da potražite stručnu pomoć lekara. Ako to nije moguće morate se sami pobrinuti za prvu pomoć.

 • Uhvatite krpelja pincetom neposredno uz kožu, bez premazivanja uljem, alkoholom ili acetonom, jer će ga to samo nadražiti na povraćanje u telo deteta.
 • Bez pritiskanja lagano ga okrenite u pravcu suprotnom od kazaljke na satu pa izvucite.
 • Mesto ujeda dezinfikujte i proverite da li je ostao neki deo.
 • Ukoliko se javi povišena temperatura, otok limfnih žlezda ili glavobolja javite se lekaru koji će propisati antibiotsku terapiju.

Budite oprezni, ne dozvolite da vam insekti zagorčaju boravak u prirodi.