gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Bol u trbuhu (grčevi)

PDF Štampa El. pošta

Infantilne kolike

Stomačni grčevi (infantilne kolike), predstavljaju bezazlenu i prolaznu pojavu kod beba u prvim mesecima nakon rođenja.

Javljaju se pod slikom epizoda plača, praćenih bolnom grimasom i crvenilom lica, savijanjem nogica uz trup, stenjanjem i blagom napetošću trbuha. Tegobe su najčešće i najizraženije u kasnim popodnevnim i večernjim časovima.Ponekad ih provocira obrok.

Infantilne kolike se obično pojavljuju nakon druge nedelje po rođenju i traju do kraja trećeg ili četvrtog meseca, a retko duže.Najizraženije su oko drugog meseca života.Infantilne kolike pogađaju 20-40% zdravih beba.Nešto su češće i izraženije kod nedonoščadi.

Infantilne kolike se dovode u vezu sa gutanjem vazduha i većim prisustvom vazduha u želucu i crevima.Hrana kao i gasovi dovode do rastezanja želuca i creva i time doprinose pojavi crevnih grčeva.Pouzdanu dijagnozu ovog stanja može postaviti samo pedijatar.

Pravilna ishrana ima važnu ulogu u otklanjanju i ublažavanju infantilinih kolika.Majčino mleko ima apsolutni prioritet u ishrani novorođenčeta i odojčeta.U stanjima gde prirodna ishrana nije moguća, odojčetu se daje adaptirana mlečna formula.

Tehnika hranjenja je veoma bitna. Dete se hrani u budnom stanju i sa lako podignutom glavicom.Ako je na veštačkoj ishrani, otvor na cucli ne sme biti ni suviše veliki ni mali.U slučaju da ima kijavicu, bebi se daju odgovarajuće kapi za nos.Nakon obroka treba nastojati da dete podrigne i tako izbaci višak vazduha koji je progutalo tokom hranjenja.

Pravih lekova za lečenje infantilnih kolika, za sada, nema. Preparati bazirani na ekstraktima kima, komorača, mirođije i anisa mogu biti od pomoći, te se koriste u tretmanu ovog stanja.Oni smanjuju intenzitet crevnih grčeva i time doprinose ublaženju tegoba kod deteta. Takođe pomažu i oslobađanje gasova iz debelog creva.