gototopgototop
  1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Alergija

PDF Štampa El. pošta

Alergije i intolerancija na proteine kravljeg mleka

Alergija na proteine kravljeg mleka se sreće kod 2 do 3 odsto dece u prvoj godini života. Na sreću, poremećaj je prolaznog karaktera, i najčešće pogađa bebe koje su genetski predisponirane za alergijske reakcije, i u čijim je porodicama već kod roditelja, braće i sestara bilo različitih alegija. Ako je porodična anamneza pozitivna , prvencija pojave alergija je moguća ako se umesto obične , uvede HA (hipoalergena formula).

Intolerancija na proteine kravljeg mleka primarno pogađa odojčad u prvom polugođu , na veštačkoj ishrani, i često se javlja udruženo sa nepodnošenjem proteina soje, jaja, pšeničnog brašna,pilećeg mesa i dr. Simptomatologija je različita i kreće se od kožnih (crvenilo oko usta, ekcem, koprivnjača), do gastrointestinalnih (stomačni grčevi, odbijanje obroka, povraćanje, proliv, često s prisusvtom krvi i sluzi u stolici)

Osnovu terapije čini eliminaciona dijeta prilagođena uzrastu deteta.Ako se dete hrani formulom preporučuju se hidrolizati (Aptamil ADC), a ako je na majčinom mleku,majci se isključuju proteini kravljeg mleka.